Vad man kan INTE göra med tygblöjor?

Vad man kan INTE göra med tygblöjor?  

för att förlänga livslängden av tygblöjor)

Många tygblöjor är tillverkade med en del naturmaterial. Precis som dina barns favoritkläder tvättas de om och om igen.  Eventuellt kommer de så småningom att börja visa slitage och utveckla  hål efter otaliga tvättar. Inget klädesplagg går igenom tvätten så ofta  som tygblöjor. Men med några enkla regler man kan hålla de i jättebra  skick längre. Här är en lista över vanliga fel att undvika, så din stash kan hålla sig vacker och användbar i många år.   

1-  Man kan inte förvänta sig att tygblöjor ska hålla sig i utmärkt skick i mer än 2 år, om du har en stash med bara 10-15 st i rotation. 

Vi alla vet att tygblöjor är fantastiska eftersom du kan använda dem om och om igen (bra för miljö, plånbok och hälsa), men om du har en konstant tvättning (typ varje dag eller varannan dag) förkortas deras livslängd. Mer frekvent tvätt betyder att fibrerna kan gå sönder i förtid. Ha åtminstone 24-30 blöjor att rotera mellan, så att du kan få ut det mesta möjliga av varje blöja utan att slita på dem i onödan.     

2- ANVÄND INTE sköljmedel eller torktumlare.

Sköljmedel lämnar en hinna på blöjan och kan orsaka sämre uppsugningsförmåga då kemikalier stannar kvar i tyget.  Använd inte rengöringsmedel med följande ingredienser: ren såpa, mjukgörare, proteasenzymer, artificiella vitmedel, doftämnen, färgämnen, Natriumhydroxid (Lye), klorblekning  

3-  Lämna ALDRIG tygblöjor i vatten med tvättmedel.  

Tygblöjor ska inte ligga i tvättmedel längre stunder typ flera dagar. Det kan förstöra fibrerna och det laminerade lagret av blöjorna.   

4- ANVÄND INTE ättika eller blekmedel.  

Vinäger och blekmedel är frätande och  kommer att påverka funktionen och skick på PUL och resår, även bomull  och fleece kan påverkas. Det kan också stanna kvar i mikrofiber, och orsaka stank. 

5- Koka INTE dina barns tygblöjor om de har snaps, laminerat tyg (PUL) eller resår.

När vattentemperaturen är för hög kan de orsaka onödigt mycket slitage - det kan till och med göra att tygblöjorna går sönder och blir oanvändbara.   

6- Du får inte stoppa varma blöjor direkt ur torktumlaren .

Resåren i tygblöjan behöver tid för att svalna helt innan den sträcks ut. Stretching medan de är varma orsakar tidigt slitage och resåren kommer att bli slak snabbare.    

7-  Lämna inte smutsiga tygblöjor i mer än 2-3 dagar mellan tvättningarna.

Detta är en inbjudan till ammoniak, bakterier, stank, och även mögel att invadera dina blöjor. Tvätta dem med några dagars mellanrum för att undvika detta!     

8- Lämna INTE smutsiga tygblöjor med bajs i, i ett skåp, PUL-påse (för länge) eller någon annanstans. 

Man måste skölja ur bajs i toaletten så fort som möjligt. Om du inte sköljer dina barns blöjor, kan du inte förvänta dig att tvättmaskinen ska hålla sig helt ren och så också dina barns kläder och tygblöjor.   

9- Häng tygblöjor på rätt sätt

Ibland hänger vi våra kläder på fel sätt, det är bra att hänga tygblöjor på ett speciellt sätt för att resåren ska hålla längre. Det bästa är att hänga den tyngsta och blötaste delen uppåt, på linan och låta “tungan”/inlägget hänga fritt och blåsa torrt i vinden. På detta sätt riskerar inte gummibandets funktion att påverkas.