Läs mer om allt-i-två

Allt-i-2 tygblöjor består av två olika delar. Ett skal (PUL/TPU eller ull) plus ett absorberande lager, antingen formsydd eller inlägg (vikblöjor, inlägg).

Hur funkar det? 

Man tar ett skal och ett absorberande del. När barnet har kissat byter man inneblöjan/inlägget och lämmar det i väntat på tvätt. Om skalet är ren och inte ens fuktigt kan man återanvända skalet med en ren inneblöja i form av formsydd, vikblöja, prefold eller inlägg. Räkna med att du behöver minst 4 blöjskal om dagen för heltid användning. Det händer ofta att blöjskalet har blivit fuktigt eller är smutsigt. Då kan man uppskatta en ren blöjskal. Om skalet är bara fuktig går det bra att torka tvätta för hand och använda igen när det torkat.

TPU / PUL skal + formsydd


TPU / PUL skal + snapp-in inlägg

TPU / PUL skal + prefold, vikblöja eller inlägg utan knappar

Ullbyxa/skal + prefold, vikblöja eller inlägg utan knapparI denna sidan visar vi mest Bare+Boho men förslag på rutinen/planering gäller till alla märken som funkar som två del system. Det kunde vara Buttons, Milovia skal, Ullbyxa med formsydda till exempel.

BARE + BOHO tygblöjor är en så kallad AI2 "Allt-i-två". Det består av 2 delar: Ett skal (vattentätt del) plus ett inlägg (absorberande del). Båda knäppa fast ihop med knapparna i skalet. Det finns också möjlighet att lägg till ett extra inlägg "booster" som kommer öka uppsugningsförmåga. 

Detta sort av tygblöjor ger väldigt lite tvätt eftersom skalet kan torkas/tvättas för hand och lämnas lufta (om bara kiss, blev det bajs då gäller maskintvätt 60 grader). När skalet är torr kan man använda det igen. För detta behöver man minst 3 skal i rotation. 

En vanligt dag med tygblöjor lik Bare + Boho och andra Allt-i-två system kan vara som den exempel (barn mellan 4-12 månader):

1- Barn har vaknat  07:00 

Nattblöjan direkt till korgen/ hinken/ Pail liner / tygpåsen/ Wetbag eller var du vill förvara blöjorna i väntat på tvätt.

2- Myss och Potträningsstund 07:15 

Grodhålla barnet i handfattet, toa eller pottan. Kiss och bajs kommer med 80% sannolikhet*  hamnar där om inte redan gjort i blöjan. Då har du redan sparat 1 blöjbyt och en mindre blöja i tvättbergen ;-)    

Det går utmärkt på första dagarna att potta på sängen. Inte alla förlossningar går tyvärr lika bra. Då har pappor och mammor möjlighet att njuta av den stunden från sängen bekvämlighet. För oss tar det mellan 10-20 minuter att potträna.

3- Förberedda blöjan 07:30 

Ta fram 1 skal och 1 ren inlägg. Justera / strecha resår och inlägg (gör inte det om inlägg och skal är varm dvs efter torrtumlare, vänta då tills det blev i kall då det kan påverka resåren livslängden). Knäpp fast inlägg i skalet (bild 1). 

bild 2 (knöppa fast inlägg i skalet)


     

4- Ta på blöjan 07:35

 Bambu har större uppsugningsförmåga en bomull eller mikrofiber t.ex men suger långsammare.
5- Andra blöjbyten 09:00

Knäppa upp blöjan, lämna inlägget i en korg/tvättpåse, skölja/torka skalet med ljum vatten och lämna på tork. Ta fram andra ren skalet och ett inlägg. Kör samma sak som i punkt 2, 3 och 4.

6- Tredje blöjbyte 11:00

Kör som i punkt 5 och då kan du återanvända första skalet och lufta den andra. 

Du har nu lagt i tvättkorgen:


Du har att lufta :
Du har på bebisen: 


 1 nattblöjan
 1 inlägg första blöjbyte tidigt på morgonen
 1 inlägg från FM

 1 skal
 1 skal 1 inlägg7- Fjärde blöjbyte ca 13:00                 

 Kör samma som i punkter 2-3-4  (byt inlägg och lägg den i påsen, ta fram ren skal och inlägg och sätta på barnet)

8-  Vidare blöjbyte, ungefär.

15:00 (femte blöjbyte) . den ger dig 1 inlägg + skal

17:00 (sexte blöjbyte)   . Räkna med 1 inlägg och lämna skalet lufta. Använd då första skalet igen som ligger på tork.

9- Dagens sammanfattning

 
Du har nu lagt i tvättkorgen:


Du har att lufta/tvätta för hand om inte bajs hamnat på skalet :
Du har på bebisen:

1 nattblöjan
 6 inlägg 


 2 skal
 1 Nattblöja

10- Nattblöjan ca 19:00 

Välj en kombination med stor uppsugningsförmåga. 

(denna sektion byggas i en separat sidan så snart som möjligt).

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________                                       

Rekommendationer: 

- Byt varje 2 timmar max.

- Kör potträning så mycket som möjligt (bra för att inte ha så många smutsiga blöjor och bra för plånboken då du verkligen behöver mindre antal skal per dag, dessutom otroligt bra för barnen hud och lärning av signalerna.

- Lägg smutsiga blöjor i en öppen hink / påse.  Låt de torkas / luftas så mycket som möjligt. Har du balkong/altan funkar toppen att lämna de ute. 

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________

* (baserad på våran egna erfarenhet med tre barn och mycket läst i många år).

Credits:

Handla Bare+Boho skal, inlägg eller hela setet här: BARE+BOHO

Handla Popolinis Potta och bomullsskydd: POTTA

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Läs mer:

Läs mer om EC positioner :http://www.blojupproret.se/ec/ec-positioner/